5 asiaa, joita ulkomailla asuva suomalainen kaipaa Suomesta

Vaikka ulkosuomalaisia on hurja määrä, on Suomessa asioita, joita he kaipaavat vuosienkin jälkeen. Alta löydät viisi seikkaa, jotka tekevät Suomesta uniikin. Ne pysyvät aina suomalaisen sydämessä, asuinpaikasta riippumatta.

1. Suomen luonto

Tätä näkyä voi tulla ulkomailla ikävä

Maailmallakin tiedetään, että Suomi on kaunis maa tuhansine järvineen. Yläilmoista käsin melkein koko maa näyttää vihreältä, koska asukkaita pinta-alaan nähden on niin vähän, ja suurkaupunkeja ei ole. Monet ulkosuomalaiset ikävöivät sitä rauhallista tunnelmaa, jonka kesämökiltä saa. Marjojen poimimista syksyllä, aamu-uintia järvessä tai kävelyä hiljaisessa, koskemattomassa Suomen luonnossa. Sitä fiilistä ei monesta muusta maasta saa.

2. Sauna

Sauna, kiuas ja järvi – eikä pakollista salijäsenyyttä!

Perisuomalainen sauna saa myös usein ulkosuomalaiset halajamaan takaisin kotimaahansa. Etenkin puusaunan tuntu on vertaamaton. Monessa muussa maassa saunoja saattaa löytää esimerkiksi hotelleista, mutta se on yleensä kuuma puuseinäinen huone, jossa ei saa edes heittää löylyä. Mikään ei vedä vertoja oikealle suomalaiselle saunalle, jossa voi koetella itseään paiskaamalla kiukaalle lisää vettä.

3. Turvallisuus

Suomi on kansainvälisten tilastojen kärkipäässä turvallisuudessa. Vaikka ei ole olemassakaan maata, jossa on turvassa kaiken aikaa ja kaikkialla, verraten esimerkiksi muihin Euroopan maihin Suomessa on asiat erittäin hyvin. Perusturvallisuus on hyvä jopa kaupungeissa, kun taas monissa muissa maissa ulkona ei tulisi ikinä liikkua yksin auringonlaskun jälkeen. Tätä oppii ehkä kunnolla vasta arvostamaan, kun on asunut toisessa maassa, jossa rauhallinen iltakävely ei tule kuuloonkaan, koska turvallisuus ei ole itsestäänselvyys.

4. Ruisleipä (ja muut suomalaiset ruoat)

Onneksi joitain suomalaisia ruokia voi tehdä itse ulkomaillakin.

Netistä löytyy nykyään kauppoja ulkosuomalaisille, joista voi ostaa suomalaisia elintarvikkeita, kuten ruis- tai näkkileipää, salmiakkia tai erikoismakkaroita. Tämä valikoima voi ihanasti lievittää koti-ikävää. Siitä huolimatta ilman Suomessa käyntiä ulkosuomalainen ei voi nauttia asioista, kuten vastaleivottu Fazerin ruisleipä tai tuore karjalanpiirakka. Ulkosuomalaiset myös usein kaipaavat Suomen maitotuotteiden kirjoa, kuten erilaisia jugurtteja, ruokakermoja, piimää, Oltermannia, rahkojen valikoimaa tai viilejä, joita ei muualta saa.

5. Ihmiset

Stereotyyppinen suomalainen on ehkä juro, hitaasti lämpiävä ja vähäsanainen. Tämä ei tietenkään läheskään aina pidä paikkaansa tosielämässä, mutta suomalaisissa ihmisissä on jotain sellaista, minkälaista on muualta maailmasta harvinaista löytää. Suomalainen on usein sujut hiljaisuuden kanssa, kun taas muualla maailmassa usein turvaudutaan small talkiin. Suomessa rakennettuja ystävyyssuhteita on hankala myöskään paikata ulkomailla, kun kanssakäyminen yksinkertaisesti ei ole samanlaista. Suomalaiset ovat melko rehellistä kansaa, kun taas monessa muussa maassa mieluummin kierretään asioita varsinkin, jos ne voivat aiheuttaa konfliktia.

Mainittakoon vielä se, että ulkosuomalaisen on helppo vuosien saatossa unohtaa äidinkielensä vivahteita varsinkin, jos kieli ei ole arjessa kovassa käytössä. Siksi ulkomailla asuvan suomalaisen on ihana välillä päästä Suomeen lomalle verryttelemään sanastoaan ja nauttimaan kaikista perisuomalaisista tuotteista ja ominaisuuksista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *