Suunnitteletko muuttoa Englantiin? Varaudu näihin seikkoihin!

Jos suunnittele muuttoa, tai haaveilet muutosta Englantiin, on hyvä olla tietoinen muutamasta käytännön seikasta ennen reissuun lähtöä. Tässä muutama tärkeä:

1. Kokolattiamatot

Englannissa kokolattiamattojen käyttö on vielä erittäin yleistä. Allergikolle se ei ole paras mahdollinen ratkaisu. Suomalaisen silmissä usein kokolattiamatot nähdään epähygieenisinä, kun imuroimalla matosta saa pois vaan osan liasta ja roskista, pölyä kerääntyy sen uumeniin, eikä niitä noin vain voi lähteä vaihtamaan. Englantilaiset taas sanovat, että ne lisäävät asunnon lämpöä talvella, ovat pehmeitä jaloille ja etenkin huonosti eristetyissä taloissa ne estävät naapurien äänien kantautumista omaan kotiin (tämä siis, jos asuu rivi- tai kerrostalossa). Suomalaiselle kokolattiamatoissa on totuttelemista, koska Suomessa niitä ei juuri missään kohtaa.

2. Hanat

Miksi?

Jostain syystä jopa moderneista paikoista Englannissa vieläkin löytyy vesihanoja erikseen kuumalle ja kylmälle vedelle. Etenkin WC-tiloista. Monet keittiön hanat ovat yhdistelmähanoja, mutta kylpyhuoneissa kohtaa valitettavan usein käsienpesutilanteen, jossa on kaksi erillistä hanaa – yksi, josta tulee ulos jääkylmää vettä, ja toinen, josta tulee tulikuumaa vettä. Miten näiden hanojen alla on tarkoitus pestä kädet, kun lämpötilat ovat ääripäitä? Näitä ratkaisuja onneksi näkee vähemmän vuosi vuodelta, ja toivottavasti ei pian enää ollenkaan.

3. Vuodenaikojen olemattomuus

Oletko valmis siihen, että kaikki vuodenajat näyttävät tältä?

Englannissa vuodenajat eivät ole samanlaisia kuin Suomessa, jossa nähdään selkeä kevät, kesä, syksy ja talvi. Riippuen saaren osasta, voitaisiinkin sanoa, että Englannissa ennemminkin on vähän lämpimämpi märkä keli, tai vähän kylmempi märkä keli, koska sateen määrät ovat melko korkeat. Etelä-Englannissa lämpötilat ulottuvat kesällä n. 30 asteen hujakoille, ja talvella nähdään todella harvoin lunta. Sitten taas pohjoisemmassa Englannissa kesällä helleraja menee harvoin rikki, ja lunta yleensä talvisin nähdään vuosittain (vaikkakaan maa harvoin jää valkoiseksi). Mutta suomalaisiahan ei ole sokerista tehty, eli sateenvarjo vaan matkaan niin kaikki hyvin, lämpötilasta huolimatta.

4. Kaasun käyttö

Useimmissa talouksissa käytetään sekä sähköä että kaasua energiana. Kaasulla on tapana toimia keskuslämmityksen polttoaineena, ja usein myös veden lämmittäjänä. Monet taloudet kokkaavat kaasuhellalla, joskin kaasu-uuneista ollaan melkein kokonaan päästy eroon. Suomessa esimerkiksi vuokra-asunnon sähkölaskut ovat pieniä Englannin energiankulutukseen verraten. Saarivaltiossa saat usein kuukausittaisen monen kympin laskun; sähkö ei ole halpaa, ja varsinkin talvikuukausina, kun lämmityksen on oltava päällä, kaasulaskujen summat voivat olla päätä huimaavia.

Varaudu näihin käytännön seikkoihin, joita et välttämättä tullut ajatelleeksi, jos sinua kutkuttaa paeta Suomea tähän valloittavaan saarivaltioon. Ja hyvää matkaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *